Ibland blir man bara otroligt sugen på en rätt som man ätit tidigare i sitt liv, som varit fantastiskt god och du bara känner att. Denna måste vi återskapa. För oss har det varit en saffransrisotto som vi åt när vi var i Malaga för ett år sen. En risotto som var krämig, gräddig och toppad med råhackade rotfrukter. Smakerna var helt magiska och självfallet fanns inget recept. Men nu försökte vi att ta oss samman och återskapa receptet på denna och resultatet blev slående nära originalet om vi får säga det själva.

Det jag skulle säga är det viktiga med risotto är, ge den tid, kärlek och ge den vätska. Ett vitt vin gör en otrolig skillnad för smakerna och själv skulle jag aldrig drömma om att göra en utan när man har smakat på himmelen. Igår testade vi att göra med ett alkoholfritt, Natureo och det gick finfint. Rätt syra och smak. Så det går också om det krisar.

Njut!

4 portioner Tillagningstid: ca 50-60 minuter

Ingredienser:

  •       4 dl abororis (eko)
  •       ca 10-12 dl biljong (jag anväde grönsaksbuljong 4 tärningar minst)
  •       2-3 dl vitt gott vin med lite syra
  •       2 kuvert fin saffran (krossa i mortel med lite socker innan tillagning)
  •       1-2 gullökar
  •       2-3 Scharlottenlök (om fryst ca 0,5 dl)
  •       Vitlök 1-2 klyftor/ 0,5 vitlök solo
  •       1,5-2 dl grädde (om vegan havre-/sojagrädde)
  •       50 g smör/ margarin
  •       Svartpeppar, Salt, chilliflakes
  •       Sparris efter smak
  •       2-3 dl riven parmesanost (om vego/vegan ev. 3 msk B-jäst eller mer om du gillar den smaken)
  •       1 rå liten morot, 0,5 rå liten palsternacka, 0,5 rå sparris.

Valfritt: Ett smakrikt, smörigt och aromatiskt vitt vin ca 2 dl till tillagning, serveras kylskåptkallt som dryck till. T.ex. rekommenderas : Maine Divide, Riesling 2014.

Stekkärl (gärna traktörpanna med lock till)


Tillvägagångssätt:

Börja med att hacka lökarna, vitlöken och att värma upp vatten i vattenkokare/kastrull till buljongen.

Sätt på traktörpannan på plattan på medelhög värme, tillsätt lite av smöret och bryn de hackade lökarna i stekpannan tills de fått fin färg.

Krossa saffranet med socker i en mortel eller hacka lite med kniv. Tillsätt sedan detta i pannan och stek under några minuter tills den gula färgen verkligen gått ut i pannan.

Tillsätt allt ris och stek på medelhög värme under några minuter, detta hjälper riset att ”öppna” sig för att suga åt sig vätskorna och smaker.

Blanda i buljongtärningarna i det varma vattnet och rör om för att spä ut. Tillsätt sedan ca 4-5 dl och fortsätt sedan att tillsätta ca 2 dl vätska i omgångar om ca 5 - 7 minuter i pannan med riset och övriga ingredienser allt eftersom att vätskan kokar in i riset. Låt vätskan börja koka bort och rör om kontinuerligt innan ny vätska tillsätts.

Tillsätt Vinet och gör desamma som med buljongen. Om du tycker att det går långsamt (en risotto tar lite tid) så tillsätt lite extra vätska för att få igång kokningen av riset. Fortsätt att tillsätta vätskan tills den är slut, är riset inte mjukt då – tillsätt mer vätska i form av t.ex vin eller vatten.

Hacka de råa grönsakerna riktigt fint, medan risotton kokar, i fina kuber/bitar och lägg i iskallt vatten (för att få fin färg och bevara vätskan i grönsakerna)

När risotton börjar få rätt mjuk och krämig konsistens tillsätt grädden, resterande smör, sparris skuren i önskad storlek samt den rivna parmesanosten. Rör om ordentligt och sänk plattan till låg temperatur.

Smaka av och krydda enligt önskemål, gärna med lite chilli för att lyfta smakerna. Annars salt och peppar. Ev. lite lökpulver.


Servera:

När risotton bedöms som klar lägg upp den i djupa tallrikar, toppa gärna med lite överflödig parmesan/ B-jäst om det finns, och strö därefter över de råa grönsakerna över risotton. Smaken på denna är en fantastiskt krämig, rund och fyllig risotto. Med vinet till är det en av mina favoriträtter! 

Saffransrisotto
Kategorier / Sök recept