Tomatsås, något jag absolut inte älskar men som jag på senare år lärt mig uppskatta. Speciellt till Falafel, kebab, på pizzan osv. Serverat tillsammans med en tzatsiki sitter ofta smaksensationerna perfekt i balans och det är både fräscht, nyttigt och lätt att göra och förvara.

Nedan finns mitt recept på en tomatsås med lite sting, vegansk och smakrik.

Tillagningstid: ca 15-30 minuter (går att långkoka för mer fyllig smak) - 3-4 portioner

Ingredienser:

  •      400g krossade tomater
  •      1 msk tomatpuré
  •      3 vitlöksklyftor
  •      1 msk torkad oregano
  •      1 liten hackad rödlök
  •      10 – 15 basilikablad / 1-2 msk basilika torkad eller fryst
  •      1 nypa chiliflakes
  •      Salt & peppar efter smak, ev 1 umamibuljongtärning
  •      1 - 2 msk rödvinsvinäger

Tillvägagångssätt:

Tillagningstid ca 15 minuter – 2 timmar

Blanda alla ingredienser i en lagom stor kastrull, gärna tjockbottnad. Låt koka upp under omrörning och låt sedan puttra på svag värme i 10 - 120 minuter beroende på önskad smak.

Smaka av och tillsätt eventuella övriga kryddor

Servera direkt eller låt svalna och häll upp i återförslutningsbara burkar för att förvara i kylen.

Vid tät burk är hållbarheten 14 dagar + i kylskåpskyla.

Tomatsås med sting
Kategorier / Sök recept