Iblanf behöver man rätter som smakar gott, sådär så att det slår volter i munnen på en, men man har ungefär lika lite tid på sig att göra dessa som man har energi eller kraft nog att fundera på vad det blir till middag. Det är ofta då dessa rätter föds, eller i en stressig helglunchplanering som gått åt pipan där du känner att det måste bli mat N.U!

Denna pastarätt är en sån rätt som är alldeles perfekt för ändamålet, jag rotade i kylen, fann lite rester av allt, hade i mängder med lök och vitlök (för att jag älskar detta), hade i lite grädde och vatten och redde med maizena för att få en krämighet, och det bästa är att smakerna blev riktigt fylliga trots en koktid på totalt 10 minuter. Medan jag förberedde pastan, kokade och sköljde av den, hade denna sås redan blivit klar. Blir det enklare än så? Det kanske krävs lite multitasking, men har man inte bråttom så går det ändå snabbt att göra det "steg för steg".

Smaklig spis!

Tillagningstid: Ca 10-15 minuter

Ingredienser:

  •     Färsk pasta för två personer / torr pasta
  •      1 dl vegogrädde
  •      0,5 + 0,5 dl vatten
  •      1 gullök
  •      2 scharlottenlökar
  •      2 stora vitlöksklyftor
  •      1,5 msk maizenamjöl
  •      1,5 tsk soja
  •      1 umami-buljongtärning
  •      4 stora champinjoner
  •      8 soltorkade tomater
  •      1 msk tomatpuré
  •      0,5 tsk torkad oregano
  •      0,5 tsk torkad basilika
  •      Salt, peppar
  •      Olja att steka i och toppa med.
  •      Färsk basilika att toppa med.

Tillvägagångssätt:

Börja med att koka upp vatten till din pasta och koka pastan enligt instruktioner.

Ta fram en tjockbottnad liten kastrull, a ca 1 liter, hacka alla lökar, inklusive vitlöken fint, och tillsätt olja till kastrullen. Stek lökarna på medelhög värme till gyllene.

Skiva champinjoner till önskad storlek och soltorkade tomater till strimlor och tillsätt till löken. Låt fräsa någon minut och tillsätt övriga ingredienser förutom 0,5 dl vatten och maizenamjöl. Låt koka upp och smaka av, krydda eventuellt mer om så önskas.

Red maizena med vatten och häll i såsen för att få den tjock och krämig. Häll av vattnet ifrån pastan, lägg upp på tallrik och toppa med såsen. Piffa eventuellt med färsk basilika, olivolja och riven ost. 

Blixtsnabb Färsk pasta med soltorkade tomater och champinjoner
Kategorier / Sök recept