Här kommer ett recept på grön ärtsoppa som jag själv tycker är väldigt god, svalkande och mättande. Ingredienserna går självfallet att byta ut som en vill och det går finfint att använda frysta gröna ärtor eller på tetra (då får du en grönare färg). Men i detta recept använda jag närproducerade torkade ärtor och resultatet blev toppen.

För fyra portioner

Förberedelser:

  • Blötlägg 3 dl gröa ärtor i 12-16h, koka därefter ärtorna i saltat vatten ca 1h eller till mjuka.

Ingredienser:

  • 3 dl torra (numera blötladga) gröna ärtor / 500-600g frysta eller ärtor ifrån tetra
  • 6 dl vatten
  • 2 buljongtärningar av favoritsmak
  • 1 gullök grovt hackad
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl matlagnings "grädde". T.ex. iMat, Alpro eller en icke växtbaserad.
  • 1-2 dl vitt torrt vin eller skumpa!
  • Kryddor efter smak, förslagsvis basilika, lökpulver, salt & svartpeppar

Tillvägagångssätt

börja med att koka upp vattnet och tillsätt ärtorna och buljongen i vattnet. Låt sjuda på medelhög värme medan nästa steg genomförs.

Hacka lök, vitlök och eventuella örter och tillsätt till kastrullen. Låt koka upp ca 10 minuter gemensamt.

Tillsätt övriga ingredienser (om skumpa så vänta med denna till servering) och krydda efter smak och låt koka någon minut. Tips - tänk på att krydda lite extra med örter och peppar just då det är SVÅRT att överkrydda en soppa.

Avsluta med att mixa soppan slät med stavmixer och servera direkt. Om så önskas toppa med en skvätt skumpa i varje tallrik för en lite lyxigare och kulinarisk upplevelse!

Grön ärtsoppa
Kategorier / Sök recept