Här kommer ett recept på en otroligt krämig värmande lasagne för höstrusket.

Ett tips, krydda med precis vad du vill, låt den stå och dra och var inte rädd för krämigheten. Det är fantastiskt.

En 20x30 cm form

Ingredienser:

  • 1-2 paket lasagneplattor
  • 4 dl vegofärs / 300g fryst (alt 4 dl kokta belugalinser)
  • 2 gullökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 8 soltorkade tomater
  • 2 msk grönsaksfond
  • 2 dl höstkantareller
  • 400g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuree
  • 3 dl lätt creme fraich / i fraisch
  • 1 dl vispgrädde / matlagningsgrädde
  • 3 mozzarella / 400g mozzarella
  • Svartpeppar efter smak
  • 1 msk Torkad basilika + 1 msk franska örter
  • Bokus: 1 msk lökpulver, chiliflakes

Tillvägagånggsätt:

Ta fram en lasagneform, gärna ca 20*30 cm stor och 5cm + djup för att undvika läkage av vätska.

Hacka lökarna och svampen. Fräs allt tillsammans i olja eller margarin tills löken är gyllene och mjuk.

Tillsätt färsen (jag brukar skippa att tina den) eller linserna och stek till allt är genomstekt.

Tillsätt hackade soltorkadetomater, fond, krossade tomater, tomatpuree, creme fraich, grädde och övriga kryddor. Smaka av, salta och peppra.

Låt puttra i ca 10 minuter. Samtidigt:

Sätt ugnen på 175°C och riv eller skiva mozzarellan ca 2,5-5 mm tunt. Ju tunnare desto mer ost på toppen.

Börja med att lägga lasagneplattor i botten på formen. Se till att dom inte överlappar varandra och anpassa storleken efter formens behov.

Placera ett tunt (max 1 cm) lager färssås över plattorna, lägg över nya plattor och upprepa. Då du nått ca hälften på formen / färssåsen börjar närma sig hälften i årgång toppar du lagret med färssås med ca 1/3 av den rivna osten. Det går bra att placera osten glest.

Fortsätt att bygga lager tills du når ca 1 cm ifrån formens topp. lägg då ett lock med lasagneplattor och strö ut resterande del av osten ovanpå.


Placera lasagneformen i nedre delen av ugnen och låt grädda ca 45-55 minuter tills osten smält ut ordentligt och lasagnen är genombakad.

Om du är osäker, testa med en sticka om lasagneplattorna är mjuka.


Servera direkt eller dagen efter. Toppa med olivolja, nymalensvartpeppar samt lite chiliflakes!

Lasagne med soltorkade tomater och kantareller
Kategorier / Sök recept