Här kommer ett riktigt gott recept på friterad halloumi, passar lika bra till tacos som sides on it's own. Dippa i bbq-sås eller en chilisås!

Friterad Halloumi

Till ca 3 personer

Ingredienser:

  • 250g halloumi
  • 1 lime
  • 1 msk tacokrydda
  • en nypa finhackad koriander (eller fryst)
  • 4-6 inlagda jalapenobitar
  • 2 dl panko + ev lite mer beroende på skålform (kan bytas mot ströbröd men detta ger en annan yta)
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg (eller 0,5 dl matlagningsgrädde + 2 msk vetemjöl)
  • 3-8 dl frityrolja (vad som helst utom olivolja) beroende på hur liten kastrull du har.

Tillvägagångssätt:

Börja med att skiva halloumi i önskad form, jag rekommenderar kuber a ca 2*2 cm eller stavar för att minska pillet.

Pressa limen, häll över kryddan, jalapeno (gärna en msk spad också) samt koriandern i en skål. blanda försiktigt rnt med händerna så att alla bitar har fått krydda på sig. Ställ åt sidan.

Ta fram tre medeldjupa skålar t.ex. pastatallrikar med plan botten. Lägg vetemjölet i en, krossa äggen och vispa upp med en gaffel eller blanda vätskan och mjölet i en samt avsluta med att hälla i pankon i den sista. Häll i oljan i en liten tjockbottnad kastrull och sätt på hög värme. Se till att oljan får upp en hög temperatur, det skall fräsa om du lägger ned något i den. Sänk värmen till medelhög för att undvika att bränna dina bitar. Börja med att rulla osten så att den är täckt på alla sidor i vetemjölet. Rulla därefter bitarna en och en i vätskan / äggblandningen så att hela biten blir blöt. Avsluta med att rulla biten försiktigt i panko. Stoppa ned en och en eller två och två i frityroljan. Låt puttra ca 2 minuter på varje sida. lägg upp på ett fat med hushållspapper eller en tallrik. Fritera alla, var försiktig det går fort när det väl börjar bli bränt! Håll därför koll på oljans temperatur. Blir den för varm, ta av den ifrån plattan och låt vila någon minut.

Servera tillsammans med tortilla, koriander, guacamole, lime och picco de gallo eller med dippen. NJUT!

Friterad Halloumi
Kategorier / Sök recept